7 sierpnia 2013

Zupa z kurczaka z kukurydzą


Zupa inspirowana przepisem z książki Gotujmy razem. Kuchnia Chińska. Jest to bardzo lekki rosołek na bazie kukurydzy z kawałkami kurczaka. Delikatny w smaku, słodko-słony i ciut rozgrzewający. Świetna propozycja na lekkostrawną i prostą w przygotowaniu zupę.

Składniki (3-4 porcje):

- 2 kolby słodkiej kukurydzy (lub 1 puszka)
- ćwiartka kurczaka z rożna/ugotowana pierś kurczaka
- pół kostki rosołowej
- 3 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki chili
- łyżeczka cukru

Kukurydzę obieramy i gotujemy pod przykryciem z łyżeczką cukru przez 10-15 minut. Wyciągamy z wody, odstawiamy do ostygnięcia. Wodę rozdzielamy na pół do dwóch garnków. Do jednej połowy dodajemy ziarna z jednej kukurydzy, do drugiej ziarna z drugiej kukurydzy. Jedną z połówek mielimy na w miarę gładką masę, po czym przecedzamy przez drobne sitko dodając do drugiej połowy. Dodajemy kawałki kurczaka. Zagotowujemy. Doprawiamy sosem sojowym i chili.


1 komentarz:

  1. lubię zupy z dodatkiem kukurydzy ;)
    odkryłam je już w zeszym roku ;)

    PS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).

    OdpowiedzUsuń