13 października 2013

Kto powiedział, że chleb i ziemniaki nie idą w parze?




Chleb i ziemniak nie jest typowym połączeniem, jednak musicie uwierzyć mi, że pasta ta jest naprawdę smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Wszyscy chyba wiemy, że ziemniaki są bogate w potas i magnez. Są źródłem błonnika i skrobi, która z kolei jest źródłem energii. Aby zachować jak najwięcej wartości, gotuje się je właśnie w skórce i jak najmniejszej ilości wody. Są one także bardzo lekkostrawne, co czyni je świetnym dodatkiem nie tylko do obiadu, a także do śniadania czy kolacji. Dodatkowo, olej z pestek słonecznika obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne o tej porze roku.

Składniki:

- 1 duży ziemniak
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka oleju z pestek słonecznika 
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (ja użyłam rosyjskiej)
- pieprz i sól
- gałka muszkatołowa

Ziemniaka dokładnie myjemy i gotujemy w skórce przez 25-30 minut. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą, obieramy i rozgniatamy tłuczkiem na gładką masę. Dodajemy masło, śmietanę, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie gałką muszkatołową. Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Dodajemy olej z pestek słonecznika. Podajemy na chlebie, obowiązkowo z pomidorkiem i szczypiorkiem!

3 komentarze: