Gdy mieszkałam w Holandii, bardzo często jadałam appelflapy. Na ciepło, prosto ze szkolnej stołówki, były przepyszne. Od jakiegoś czasu chciałam je przygotować, zwłaszcza, że są bajecznie proste. Dziś chciałam wykombinować coś z ananasa, który pozostał z robienia sałatki a'la Ada, i uznałam, że przygotuje takie właśnie trójkąciki z dodatkiem ananasa:) Troszeczkę je oczywiście urozmaiciłam, dodając kandyzowany imbir i sok z cytryny. Polecam również takie z dodatkiem rodzynek:)
Składniki:
- kwadratowy kawałek ciasta francuskiego
- 150g ananasa z puszki
- słoiczek musu jabłkowego (domowej roboty)
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 3 płatki kandyzowanego imbiru (takiego z syropu)
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu
- białko jajka
- łyżeczka cukru gruboziarnistego
Ananasa i imbir kroimy w kostkę. Podgrzewamy na patelni, dodajemy mus jabłkowy, sok z cytryny, cynamon i miód. Ciasto francuskie kroimy w 4 kwadraty. Mus jabłkowo-ananasowy wykładamy na ciasto i składamy w pół, po przekątnej tworząc trójkąciki. Końce sklejamy używając np widelca. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Podajemy na ciepło ;)
- 150g ananasa z puszki
- słoiczek musu jabłkowego (domowej roboty)
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 3 płatki kandyzowanego imbiru (takiego z syropu)
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka miodu
- białko jajka
- łyżeczka cukru gruboziarnistego
Ananasa i imbir kroimy w kostkę. Podgrzewamy na patelni, dodajemy mus jabłkowy, sok z cytryny, cynamon i miód. Ciasto francuskie kroimy w 4 kwadraty. Mus jabłkowo-ananasowy wykładamy na ciasto i składamy w pół, po przekątnej tworząc trójkąciki. Końce sklejamy używając np widelca. Smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy w rozgrzanym do 200-220 stopni piekarniku przez 10-12 minut. Podajemy na ciepło ;)
wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńL.J
dzięki Mamuś :D
Usuńspróbuję je zrobić, wyglądają pysznie, :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie zdaj relację jak poszło :)
UsuńBardzo fajny pomysł. Jeszcze nie łączyłam ciasta francuskiego z ananasem, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i polecam :D
UsuńUwielbiam trójkąciki na słodko, farsz zapowiada się pysznie, a ciasto proponuję w wersji light(np.z lidla), zawsze to trochę mniej kalorii:)
OdpowiedzUsuńprawdę mówiąc to mam coś tak zakodowane w głowie, że wszystkie produkty 'light' są jakieś rakotwórcze albo mają inne szkodliwe składniki więc ich raczej nie używam :P
UsuńWygląda pysznie!! Mniam :)I jeszcze ten cynamon ;)
OdpowiedzUsuńJa tez nie używam produktów light, to tylko zmyłka dla osób odchudzających się...w programie "jem i chudnę" tez o tym mowa ;)
Zapraszam do nas drogie Panie:)
dokładnie, zmyłka i nic więcej :) na pewno zajrzę, pozdrawiam i dziękuję ;)
UsuńWspaniały pomysł uwielbiam ananasy w każdej postaci na pewno wykorzystam ten przepis w swojej kuchni pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło z tego powodu, dziękuję za miłe słowa :) również pozdrawiam
Usuń