13 kwietnia 2013

Krem z zielonego groszku z miętową nutą



Smaczna i syta zupa krem z zielonego groszku z nutą mięty.

Składniki (4 porcje): 

- 200g zielonego groszku z puszki
- 1 duża marchew
- szklanka bulionu warzywnego
- garść liści mięty / łyżeczka suszonej mięty
- gałka muszkatołowa
- pół łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki gęstej śmietany

Obraną i pokrojoną w kawałki marchew wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy aż zrobi się miękka. Pod koniec gotowania dodajemy groszek z puszki razem z zalewą i zagotowujemy. Całość miksujemy. Doprawiamy białym pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną miętą. Podajemy ze śmietaną.

2 komentarze:

  1. Podoba mi się bardzo! Szczególnie z tą miętową nutą :-) tak świeżo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to była taka próba przywołania wiosny, i jak widać udało się :D

      Usuń