24 kwietnia 2013

Pełnoziarnista tortilla z pieczarkami, tuńczykiem, pomidorem i jajkiem





Składniki (na 2 tortille):

- 150g malutkich pieczarek
- pół pomidora
- 1 puszka tuńczyka
- 2 pełnoziarniste tortille
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- ząbek czosnku
- pół pęczka szczypiorku

Do majonezu dodajemy żółtka jaj ugotowanych na twardo, posiekany szczypiorek i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, pomidora w piórka, a jajka w podłużne kawałki. Tortillę zawijamy w folię aluminiową tworząc na jej spodzie koszyczek, aby farsz nie wypadał. Tak uformowaną tortillę wkładamy do szklanki lub kubka, i nakładamy warstwy farszu: pieczarki, tuńczyk, jajko i pomidor. Lekko przyciskamy łyżką, aby warstwy zbiły się, jednak uważamy, aby nie porozcinać np jajek. Wkładamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, pieczemy 7-10 minut, aby tortilla podgrzała się i stała się chrupiąca. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym.



2 komentarze:

  1. Wspaniała na lunch do pracy i na imprezy. Dziękuję za dodanie wpisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tortilla....mam ochotę na nią:)
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń