1 kwietnia 2013

Rolada serowa




Kolejny niby wielkanocny przepis, który jednak świetnie nadaje się również na inne okazje, a nawet i bez okazji. Jest to po prostu przecudowna, przesmaczna i przepiękna rolada, która świetnie smakuje sama, jak i na kanapkę podawana z rzeżuchą lub/i majonezem. Osobiście wolę wersję bezmięsną, ale to raczej widzimisię z dzieciństwa niż kwestia smaku. 
Najtrudniejszym etapem jest gotowanie sera, który łatwo jest przegotować i nie nadaje się on wtedy już do niczego, a także wałkowanie go, ponieważ bardzo lepi się do wałka (przynajmniej do takiego drewnianego). Razem z Mamą wypróbowałyśmy już setki sposobów na to, aby się nie kleił, i jedynym stuprocentowo dobrym jest robienie tego przez folię spożywczą. Serdecznie polecam :)

Składniki: 

- masło
- 2 serki topione śmietankowe (200g) 
- 0,6kg sera salami
- 0,2kg szynki sopockiej
- pęczek szczypiorku
- pół słoika papryki konserwowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 ugotowane marchewki

Szynkę, szczypiorek, paprykę, białka jaj i marchewkę kroimy w drobną kostkę (ok 3mm). Masło, serki topione i żółtka jaj ucieramy na gładką masę w makutrze a następnie mieszamy z wcześniej pokrojonymi dodatkami. Doprawiamy pieprzem i łyżeczką soli.
Ser salami kroimy na części, wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu aż się roztopi, czyli ok 10 minut. Odcedzamy z wody i wykładamy na folię spożywczą, której używamy również do przykrycia powstałej masy serowej. Rozwałkujemy, tak aby powstał prostokąt, lub coś na jego kształt. Pozostawiamy na ok. 5 minut, aby ser lekko ostygł. Gdy jest wciąż odrobinę ciepły, wykładamy wcześniej przygotowaną masę i równo rozsmarowujemy. Zawijamy do środka aby powstała rolada, a następnie owijamy ją folią spożywczą. Kroimy w dwie połówki, zawijamy na kształt cukierka. Wkładamy do lodówki aż ostygnie, a ser stwardnieje. Podajemy z chlebem, w plastrach o szerokości przynajmniej 1cm (cieńsze będą się rozpadały). 









6 komentarzy:

  1. Rolada na wytrawnie ? Genialna!
    Pozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada jest pyszna potwierdzam :) Jadłam kiedyś na jakimś weselu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczna była:)!
    Pozdrawiam <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie troszkę inne wykonanie i inny farsz. :-) http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/08/rolada-serowa-faszerowana-szynka-i.html

    OdpowiedzUsuń
  5. masz kobitko talent :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm..mniam wygląda super. Jestem bardzo ciekawa i na pewno wypróbuje:)Pozdrawiam i zapraszam
    www.jagnaafro.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń