20 stycznia 2013

Koktajl bananowo-winogronowy z nutką kawy


Koktajl ten powstał spontanicznie, z owoców, które akurat miałam, a nikt nie chciał ich jeść. Co tu dużo mówić, koktajl bananowy to klasyk, a winogrona wylądowały w nim z przypadku. Smakowo, ani dodają, ani ujmują. Jako że jest bardzo syty, ze względu na błonnik, który znajduje się w bananach, dość duża jego ilość została na następny dzień, wystawiłam go więc na balkon. Gdy naszła ochota na niego, okazało się, że zamarzł. W ten sposób powstał pomysł na szybkie rozmrożenie go za pomocą zmieszania ze szklanką gorącej kawy, która tak jak czekolada, idealnie pasuje do bananów. Wydaje mi się, że jest to idealne śniadanie: banany sycą i są zastrzykiem energii, kawa chyba każdy wie jak działa:)

Składniki:

- 3 duże banany
- 25 dkg zielonych winogron
- 0,5 l kefiru lub maślanki
- 2-3 łyżki miodu lub syropu imbirowego (przepis)
- czekolada do posypania
- szklanka kawy rozpuszczalnej




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz