Totalnie mnie ten eksperyment zaskoczył. Powiem krótko: nadaje się jako dip do krakersów, pasta do chleba, a nawet jako sos do makaronu. Smakuje wyśmienicie, papryczka chili i czosnek nadają mu ostrości, a feta słoności. Świetnie się to wszystko komponuje. Myślę, że idealnie pasują do tego czarne oliwki :)
Składniki:
- 1 awokado
- 3 ząbki czosnku
- garść listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 papryczki chili
- 100 g sera feta
- ćwiartka pomarańczy
- sól i pieprz
Awokado obrać i usunąć pestkę. Pokroić w kostkę i zmiksować, lub jeżeli awokado jest miękkie, zmiażdżyć widelcem. Dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekaną bazylię, chili i oliwę z oliwek. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do musu. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wszystko intensywnie wymieszać. Na koniec kroimy ser feta w kostkę i mieszamy z musem tak, aby widoczne były grudki z fety.
- garść listków bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 papryczki chili
- 100 g sera feta
- ćwiartka pomarańczy
- sól i pieprz
Awokado obrać i usunąć pestkę. Pokroić w kostkę i zmiksować, lub jeżeli awokado jest miękkie, zmiażdżyć widelcem. Dodać wyciśnięty czosnek, drobno posiekaną bazylię, chili i oliwę z oliwek. Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać do musu. Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wszystko intensywnie wymieszać. Na koniec kroimy ser feta w kostkę i mieszamy z musem tak, aby widoczne były grudki z fety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz