Bardzo smaczne smarowidło nadające się jako pasta do chleba, ale też jako dip do krakersów. Sos rybny i sojowy można zastąpić solą, co na pewno ułatwi zadanie studentom. Pomysł zaczerpnięty z bloga Jadlonomia, jednak bardzo zmodyfikowany. Do pasty świetnie pasuje ogórek kiszony.
Składniki:
- puszka białej fasoli
- pół główki czosnku
- 1 mała cebula
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta majeranku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
- mak / słonecznik do posypania
Do rozgrzanego piekarnika włożyć owiniętą w folię cebulę oraz czosnek. Piec przez 10 minut, aż zmiękną. Odłożyć do ostygnięcia. Fasolę odcedzić, a następnie zmielić. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, sos rybny i sos sojowy. Doprawić pieprzem i majerankiem. Cebulę i czosnek pokroić, po czym zmielić razem z fasolą. Podawać na pieczywie, posypane makiem lub słonecznikiem.
- 1 mała cebula
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta majeranku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
- mak / słonecznik do posypania
Do rozgrzanego piekarnika włożyć owiniętą w folię cebulę oraz czosnek. Piec przez 10 minut, aż zmiękną. Odłożyć do ostygnięcia. Fasolę odcedzić, a następnie zmielić. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, sos rybny i sos sojowy. Doprawić pieprzem i majerankiem. Cebulę i czosnek pokroić, po czym zmielić razem z fasolą. Podawać na pieczywie, posypane makiem lub słonecznikiem.
rewelacja...sama robiłam hummus z białej fasoli i też smakował świetnie! :) Dodatek sosu sojowego i rybenego jest bardzo ciekawy :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńdzięki, również pozdrawiam i odwiedzam :)
UsuńPoproszę słoiczek ^^
OdpowiedzUsuńzagadane masz :D
UsuńO jaacie!!! Z pieczoną cebulą, mniam!!!
OdpowiedzUsuń:D
Usuń