29 stycznia 2013

Smarowidło z białej fasoli, pieczonej cebuli i czosnku




Bardzo smaczne smarowidło nadające się jako pasta do chleba, ale też jako dip do krakersów. Sos rybny i sojowy można zastąpić solą, co na pewno ułatwi zadanie studentom. Pomysł zaczerpnięty z bloga Jadlonomia, jednak bardzo zmodyfikowany. Do pasty świetnie pasuje ogórek kiszony.

Składniki:

- puszka białej fasoli
- pół główki czosnku
- 1 mała cebula
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta majeranku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz
- mak / słonecznik do posypania

Do rozgrzanego piekarnika włożyć owiniętą w folię cebulę oraz czosnek. Piec przez 10 minut, aż zmiękną. Odłożyć do ostygnięcia. Fasolę odcedzić, a następnie zmielić. Dodać oliwę z oliwek, musztardę, sos rybny i sos sojowy. Doprawić pieprzem i majerankiem. Cebulę i czosnek pokroić, po czym zmielić razem z fasolą. Podawać na pieczywie, posypane makiem lub słonecznikiem. 

6 komentarzy:

  1. rewelacja...sama robiłam hummus z białej fasoli i też smakował świetnie! :) Dodatek sosu sojowego i rybenego jest bardzo ciekawy :) dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaacie!!! Z pieczoną cebulą, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń