20 stycznia 2013

Pieczona cebula faszerowana mięsem w sosie śmietanowo-pieczarkowym.


Prawdopodobnie, gdyby nie akcja Studenckie gotowanie na durszlaku, nie wpadłabym na to, żeby to zrobić. Mimo, że jest to bardzo tanie danie, jak się okazało, wymaga sporo czasu, co jest dużym minusem.
Składniki:
- 4 średnie cebule
- 25 dkg mięsa mielonego (ja użyłam indyczego)
- 1 bułka
- 1 jajko
- natka pietruszki
- szczypta chili
- 200 ml śmietany 18%
- 6-8 pieczarek
- 1 marchewka
- 2-3 szklanki bulionu

Cebule obrać i gotować w bulionie warzywnym lub z kury przez 30 minut. Na ostatnie 10 minut gotowania wrzucić pokrojoną marchewkę. Cebulę wyciągnąć i pozwolić jej wystygnąć. W międzyczasie wymieszać mięso mielone z wcześniej wymoczoną w ciepłej wodzie bułką i jajkiem. Doprawić natką pietruszki, chili oraz solą i pieprzem. Gdy cebula jest już zimna, wydrążyć środki cebuli tak, aby dwie wierzchnie warstwy pozostały w całości (ostrzegam, że to niełatwe:D). Środki drobno posiekać. 1/3 posiekanej cebuli wrzucamy do farszu mięsnego, a 2/3 mieszamy ze śmietaną, drobno pokrojonymi pieczarkami oraz 1/3 bulionu cebulowego z marchewkami. Cebule nadziewamy farszem, układamy w formie do pieczenia, między cebule wlewamy sos śmietanowo-pieczarkowy. Przykrywamy folią, wkładamy na 40-50 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. 
Podajemy z ziemniakami lub ryżem. 

1 komentarz: