23 stycznia 2013

Gnocchi w sosie śmietanowo-szpinakowym





Już od dłuższego czasu przymierzałam się do przygotowania domowego gnocchi. Przyznam się, że moje bardziej przypominają polskie kopytka niż te prawdziwe włoskie gnocchi, ponieważ wyrabianie takich maluteńkich kuleczek pochłaniało zwyczajnie zbyt dużo czasu. Powinnam się również przyznać, że właściwie, kleił je mój M., ponieważ ja nie miałam nerwów. Mimo, że było to pierwsze podejście do nich, próbę uważam za udaną. Są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach, a sos idealnie do nich pasuje.  

Składniki:

- 2 naprawdę duże ziemniaki, lub 4 średnio duże:P
- ok 80 g mąki
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 18%
- 120 g szpinaku
- pół szklanki tartego parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, w skórkach. Odcedzamy, ściągamy skórkę, która po ugotowaniu bardzo łatwo odchodzi :) Ziemniaki mielimy przez maszynkę do mięsa, lub tak jak ja, po prostu rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. W czasie gdy ziemniaki stygną, zabieramy się za przygotowywanie sosu szpinakowo-śmietanowego. Ja używałam mrożonego, rozdrobnionego, więc nie musiałam go siekać, ale jeżeli macie w całości, zróbcie to. Szpinak wrzucamy na patelnię, zalewamy śmietaną, doprawiamy parmezanem, gałką muszkatołową i posiekanym czosnkiem. Gdy ziemniaki ostygną, powoli posypujemy je mąką i wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie lekko kleiste. Im mniej mąki, tym delikatniejsze gnocchi. Dodajemy jajko, ponownie wyrabiamy ciasto. Gnocchi wyrabia się podobnie do naszych kopytek, jednak mają one charakterystyczny wzorek, wyrabiany widelcem. Nie jest on oczywiście obowiązkowy. Podajemy posypane odrobiną parmezanu, smacznego! :)






1 komentarz:

  1. super, też się przymierzam od jakiegoś czasu do zrobieni gnochi..może wreszcie nadeszła ta pora :) Dzięki za udział w akcji gotuj sezonowo!

    OdpowiedzUsuń