15 stycznia 2013

Tarta ryżowa, rijstaart




Tarta ryżowa to moje wspomnienie z lat gimnazjalnych, kiedy to mieszkałam w Holandii. Poszłaby w zapomnienie, gdyby nie to, że natknęłam się na nią jakiś czas temu w poszukiwaniu pomysłu na coś pysznego:) Bałam się, że będzie mdła, ale jak się okazało, była naprawdę smaczna. 

Składniki:

I. Ciasto:

- 250g mąki
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 120g mleka
- 6g drożdży
- szczypta soli
- dwie łyżki cukru

II. Nadzienie:

- litr mleka
- 120g ryżu
- 120g cukru
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- 4 jajka

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, cukier, sól, miękkie masło i żółtko. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę i odkładamy na 30 minut. 
Mleko zagotować z przekrojoną wzdłuż laską wanilii, cynamonem i szczyptą soli. Dodać ryż i gotować go, mieszając, aż wchłonie mleko. Wyjąć wanilię, dodać cukier i zdjąć z ognia. 
Gdy ciasto troszkę urośnie, rozwałkowujemy je, układamy na blasze i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy. Masę dodajemy do ciepłego ryżu. Oddzielone białka również ubijamy, dodajemy do masy ryżowej, po czym wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Wkładamy ponownie do piekarnika na 45-55 minut, aż ładnie się zarumieni. 



2 komentarze: