Serniczki, za sprawą serka śmietankowego, same w sobie nie są bardzo słodkie, jednak podane do nich sosy z jagód i z kawy dają mocnego kopa. Jagodowy jest kwaśny, kawowy baaardzo słodki. Mi bardziej smakuje ten kawowy, jednak moje współlokatorki twierdzą, że jagodowy jest lepszy :P Robiąc je inspirowałam się przepisem z Lepszego smaku. Serniczki robi się bardzo szybko, nadają się na słodkie śniadanko. Z podanej ilości wychodzą 3 malutkie kokilki. Podczas pieczenia rosną około 2cm ponad kokilkę, niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia, zanim opadły :(
Składniki (3 porcje):
I. Serniczki:
- 170g mascarpone
- 70g twarożkowego serka śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
II. Mus jagodowy:
- pół szklanki jagód w syropie (domowej roboty)
- letnia woda
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
III. Syrop kawowy:
- pół szklanki kawy (użyłam sypanej z włoskiego zaparzacza, ale rozpuszczalna da radę)
- pół szklanki cukru (białego lub brązowego)
Wszystkie składniki na serniczki mieszamy, aby nie było grudek, a ciasto było puszyste. Napełniamy kokilki, do około 2/3 wysokości, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 8 minut, aż się lekko zarumienią. Po tym czasie temperaturę pieczenia redukujemy do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut.
Jagody podgrzewamy i rozgniatamy łyżką o ścianki garnka. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmącamy w 1/5 szklanki wody i dodajemy do jagód, intensywnie mieszając, aby nie zrobiły się kluski. Zagotowujemy i odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy pół szklanki kawy. Jej intensywność zależy od naszych upodobań, ja bardzo lubię smak kawy, dlatego przygotowałam dość mocną. Przelewamy ją do garnka, dosypujemy taką samą ilość cukru i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aby syrop się zredukował. Musimy pamiętać o mieszaniu, syrop jest gęsty i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostygnięcia.
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
II. Mus jagodowy:
- pół szklanki jagód w syropie (domowej roboty)
- letnia woda
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
III. Syrop kawowy:
- pół szklanki kawy (użyłam sypanej z włoskiego zaparzacza, ale rozpuszczalna da radę)
- pół szklanki cukru (białego lub brązowego)
Wszystkie składniki na serniczki mieszamy, aby nie było grudek, a ciasto było puszyste. Napełniamy kokilki, do około 2/3 wysokości, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 8 minut, aż się lekko zarumienią. Po tym czasie temperaturę pieczenia redukujemy do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 25-30 minut.
Jagody podgrzewamy i rozgniatamy łyżką o ścianki garnka. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmącamy w 1/5 szklanki wody i dodajemy do jagód, intensywnie mieszając, aby nie zrobiły się kluski. Zagotowujemy i odkładamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy pół szklanki kawy. Jej intensywność zależy od naszych upodobań, ja bardzo lubię smak kawy, dlatego przygotowałam dość mocną. Przelewamy ją do garnka, dosypujemy taką samą ilość cukru i mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, aby syrop się zredukował. Musimy pamiętać o mieszaniu, syrop jest gęsty i łatwo się przypala. Odstawiamy do ostygnięcia.
Serniczki wyglądają bardzo apetycznie! Ja, podobnie jak koleżanki, wybrałabym sos jagodowy. Już sobie wyobrażam jak smakowicie komponował się z serniczkami:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że to właśnie mój przepis zainspirował Cię do stworzenia tego deseru. To duże wyróżnienie :)
Pzdr gorąco
Aniado
Również serdecznie pozdrawiam :)
Usuńrobiłam takie serniczki, co prawda nie z mascarpone ale sernik to sernik, czyli zawsze rewelacyjny :D
OdpowiedzUsuńja nie lubię ciężkich serników, suchych, a te były leciutkie i wilgotne, czyli takie jak lubię:D
Usuńwyglądają zachęcająco!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńPierwsze zdjęcie jest przecudne!:) serniczki wyglądają bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie:)
Usuń