Dzisiejszy obiad to stuprocentowy spontan. W drodze z uczelni myślałam o kawałku ciasta francuskiego, które zostało po placku szpinakowym (klik), dlatego gdy tylko wpadłam do domu, głodna jak wilk, wyciągnęłam ciasto z zamrażalki. Szybciutko zajrzałam do lodówki w poszukiwaniu resztek, z których mogłabym zrobić farsz i zobaczyłam otwartą puszkę kukurydzy i Mamusiowe kotleciki mielone. Od razu wiedziałam jak będzie wyglądał mój posiłek. Oczywiście jest to tylko przykładowy farsz, którego skład zależy od tego, co akurat mamy w lodówce.
Składniki (1 porcja):
- prostokątny kawałek ciasta francuskiego
- 1 kotlecik mielony
- 2 plastry sera rokpol
- dwie łyżeczki kukurydzy z puszki
Ciasto francuskie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku układamy plaster sera rokpol, na nim kawałeczki pokrojonego równo kotleta mielonego. Między kawałki mięsa wkładamy ziarna kukurydzy z puszki. Na wierzchu ponownie układamy plaster sera rokpol. Można doprawić solą i pieprzem, jednak wiem, że Mamusiowe kotleciki są wystarczająco doprawione, więc ja tego nie zrobiłam. Ciasto zawijamy do góry i sklejamy po bokach. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut, wyciągamy gdy ciasto urośnie, popęka i zarumieni się. Smacznego!
- dwie łyżeczki kukurydzy z puszki
Ciasto francuskie układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku układamy plaster sera rokpol, na nim kawałeczki pokrojonego równo kotleta mielonego. Między kawałki mięsa wkładamy ziarna kukurydzy z puszki. Na wierzchu ponownie układamy plaster sera rokpol. Można doprawić solą i pieprzem, jednak wiem, że Mamusiowe kotleciki są wystarczająco doprawione, więc ja tego nie zrobiłam. Ciasto zawijamy do góry i sklejamy po bokach. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut, wyciągamy gdy ciasto urośnie, popęka i zarumieni się. Smacznego!
Smakowity kąsek Moja TY Pomysłowa Dariozko:)!
OdpowiedzUsuńBuzka L.J <3